مشاوره رایگان
واتساپ

قرمزی جای جوش: علت، درمان ها و روش های پیشگیری

۲۴ مرداد ۱۴۰۳

قرمزی جای جوش یا PIE نوعی واکنش پوست است که توسط صدمه‌ احتمالی که آکنه از خود به جا می‌گذارد ایجاد می‌گردد. زمانی که جوش‌ها هموار و ترمیم شدند، مقابله با آکنه تمام نمی‌شود. آکنه وقتی ترمیم می‌شود، مکررا نواحی صورتی، قرمز و گاهی بنفشی را روی پوست باقی می‌گذارد.

زمانی که مویرگ‌های زیر پوست می‌ترکند، ایجاد قرمزی بعد از جوش به صورت رنگ‌های روشن‌تر رایج هستند، موجی از جریان خون در این بخش ایجاد می‌گردد که باعث تشکیل این لکه‌ها می‌شود. در این مقاله، در مورد قرمزی جای جوش و همچنین درمان‌های موضعی و پزشکی که به رفع آن کمک می‌کند خواهیم خواند.

قرمزی جای جوش (PIE)

قرمزی جای جوش (PIE)

قرمزی جای جوش به لکه‌های قرمز یا صورتی گویند که در نتیجه آسیبی که از التهاب پوست ایجاد شده، بروز می‌کند. اغلب به علت التهاب آکنه این مورد روی می‌دهد. آکنه خفیف یا بدون التهاب که سر سیاه یا سر سفید یا آکنه کومدونال هستند، معمولا باعث ایجاد قرمزی جای جوش نمی‌شوند. آکنه همراه با پاپول‌ها و پوسچول‌های ملتهب اغلب منجر به ایجاد قرمزی جای جوش می‌شوند.

پاپول ها برجستگی‌های قرمز ملتهبی هستند که معمولا کمتر از 5 میلی‌متر هستند، پوسچول‌ها مرکز سفید یا زرد دارند. شدت قرمزی جای جوش می‌تواند متفاوت باشد. در برخی موارد به نظر صورتی کم رنگ هستند، اما در دیگر موارد قرمز تیره‌تر می‌باشند. گاهی همانطور که قرمزی جای جوش از بین می‌رود و محو می‌شود، رنگ آن نیز تغییر می‌کند.

در هر دو متخصصان پوست معتقدند که قرمزی جای جوش می‌تواند روی بدن، صورت و هر جایی که آکنه ایجاد می‌شود، از جمله نواحی مرسوم مانند گردن، قفسه سینه و کمر ایجاد گردد. در مورد اثر گذاری این تغییر رنگ، هر شخصی در هر سنی می‌تواند تحت تاثیر قرمزی جای جوش قرار گیرد، اما معمولا در افراد دارای پوست روشن بیش از افراد دارای پوست تیره، امکان وجود رنگدانه‌های قرمزی جای جوش وجود دارد. لکه‌های تیره یا قهوه‌ای به علت افزایش رنگدانه سلول‌ها بعد از فرایند التهابی ایجاد می‌گردد.

علت قرمز شدن جای جوش

علت قرمز شدن جای جوش

آزرده شدن با ضایعات پوستی آکنه، مخصوصا در صورت، نسبتا رایج است و ممکن است بخواهید در اولین فرصت آنها را از بین ببرید. در اینجا برخی از عواملی که می‌توانند باعث ایجاد قرمزی جای جوش شوند بیان می‎گردد:

  • چربی صورت: چربی در فولیکول تجمع کرده و مجرا را مسدود می‌کند که باعث تشکیل جوش می‌گردد. پوست دارای آکنه دارای سطح پایینتری از اسیدهای چرب آزاد مانند اسید لینولئیک است و مقدار بیشتری استرهای مومی و اسکوالن دارد که معتقدند در ایجاد آکنه نقش دارند.
  • باکتری‌های P آکنه: P آکنه‌ها از چربی اضافی تغذیه می‌کنند و باعث ایجاد التهاب، قرمزی و عفونت می‌شوند که به عنوان آکنه شناخته می‌گردند. زمانی که باکتری‌ها، چربی گیر افتاده را هضم می‌کنند، باعث ایجاد مواد دفعی اسید چرب شده که تحریک کننده است. این تحریک می‌تواند به صورت قرمزی جای جوش در بیاید و اغلب منجر به ایجاد لکه‌های صورتی یا قرمز روی پوست می‌شوند.
  • محصولات خشن: صابون‌های خشن و اسکراب‌های لایه برداری که می‌توانند منجر به تحریک پوستی شوند و می‌توانند سرخی و قرمزی جای جوش را تشدید کنند. از مصرف بیش از حد ترکیبات فعال در یک زمان خودداری کنید تا از اختلال در سد پوستی و ایجاد تحریک شدید اجتناب گردد.
  • کندن آکنه: کندن، ترکاندن یا فشار دادن آکنه می‌تواند احتمال ایجاد قرمزی جای جوش را افزایش دهد. فشار دادن جوش‌ها می‌تواند آسیب به رگ‌های خونی را تشدید کرده و لکه‌های صورتی در صورت شما ایجاد کند. اگر نمی‌توانید دست به صورتتان نزنید نیز، ممکن است مجر به ایجاد جای جوش شوید.
  • هورمون‌ها: سطح بالای تستوسترون که منجر به تولید چربی بیشتر و جوش می‌شود، بلوغ، دوره قاعدگی، سندرم پلی کیستیک تخمدان، دوران پیش یائسگی و یائسگی، حالات اصلی ناشی از تغییرات هورمونی هستند که می‌توانند باعث ایجاد آکنه شوند.
  • پوست مرده اضافی: چربی اضافی دیواره فولیکول‌ها را تحریک و تشدید می‌کند و در تمایل به نگه داشتن سلول‌های مرده پوست نقش دارد. افرادی که آکنه دارند، سلول‌های پوستی بیشتری نیز تولید می‌کنند (تا پنج برابر بیشتر) و این سلول‌ها چسبنده‌تر از سلول‌های معمولی پوست هستند و به راحتی نمی‌ریزند. این حالت هایپرکراتوز احتباسی نام دارد.

قرمزی جای جوش توسط کندن جوش، قرار گرفتن در معرض اشعه UV، مواد شیمیایی، صدمات یا تحریک ایجاد می‌شود.

چه زمانی باید برای درمان PIE اقدام کنم؟

چه زمانی باید برای درمان PIE اقدام کنم؟

قبل از درمان ناحیه مورد نظر با هر چیزی (مثلا PRP، لیزر، لایه برداری و غیره) توصیه می‌کنیم که 6 ماه صبر کنید، این کارها می‌توانند پاسخ التهابی را تحریک کنند و مشکل ما دقیقا التهاب است. بهترین کار گرفتن مشاوره شخصی با متخصص است تا ناحیه مورد نظر را دقیق‌تر بررسی کند.

روش‌های درمان و رفع قرمزی جای جوش

روش‌های پزشکی مانند لیزر و میکرونیدلینگ برای درمان سریع قرمزی جای جوش محبوب هستند. با این حال، نتایج درمان کاملا به سلامت پوست، مهارت متخصص پوست و پاسخ ترمیم زخم در بدن بستگی دارد. در کنار تمام این‌ها، برخی درمان‌های موضعی غیرتهاجمی برای درمان قرمزی جای جوش نیز وجود دارد.

میکرونیدلینگ

میکرونیدلینگ

میکرونیدیلینگ به عنوان درمان القای کلاژن نیز شناخته می‌شود. با تحریک کلاژن و الاستین سازی توسط اسید هیالورونیک موضعی یا پلاسمای غنی از پروتئین (PRP)، میکرونیدلینک می‌تواند ظاهر پوست را جوانتر کند. این فرایند سیستم‌های ترمیم و بازسازی طبیعی بدن را هدف گرفته و در نهایت می‌تواند جای زخم را کاهش دهد. برای مشاهده نتایج، ممکن است نیاز به انجام چند جلسه میکرونیدلینگ داشته باشید.

میکرونیدلینگ RF

میکرونیدلینگ RF

دستگاه‌های فراکانس رادیویی که با حفظ اپیدرم همراه هستند، عوارض یا تاثیرات منفی کم و دوره بهبودی سریعی دارند و در حال معروف شدن می‌باشند. فراکانس رادیویی میکرونیدلینگ فرکشنال (FMR) فراکانس رادیویی دو قطبی را توسط مجموعه‌ای از سوزن‌های ریز، مستقیما به درم انتقال می‌دهد. گزارش شده که FMR برای بهبود کشسانی پوست و رفع چین و چروک مناسب است. گفته می‌شود فرکانس رادیویی دو قطبی نیز باعث القای نئوالاستوژنز و نئوکلاژنز عمیق می‌شود که به عنوان مکانیسم احتمالی اثربخشی بالینی پیشنهاد می‌گردد. بعلاوه، ثابت شده FMR اثرات درمانی روی بیماری‌های التهابی پوست از جمله آکنه دارد. حدس می‌زنیم که بازسازی پوست و اثرات ضدالتهابی FMR ممکن است برای درمان قرمزی جای جوش که توسط التهاب مزمن و تخریب ماتریکس پوستی ایجاد شده است، موفق باشد. منبع

دیگر درمان‌های مشابه مانند میکرودرم ابریژن، میکرونیدلینگ PRP و RF برای درمان قرمزی جای جوش نیز موثر هستند.

لیزر فرکشنال CO2

لیزر فرکشنال CO2

روش لیزر فرکشنال برای تمامی پوست‌ها از جمله پوست‌های تیره بی‌خطر است. برخلاف لیزرهای لایه برداری سنتی، دستگاه‌های لیزر فرکشنال بدون نیاز به بی‌حسی درمان را ممکن می‌کنند و دوران نقاهت کمی دارند. درمان با لیزر فرکشنال هزاران ستون میکروسکوپی عمیق از انرژی لیزری را به پوست می‌رساند. این نواحی درمانی میکروترمال به پوست اطراف ناحیه تحت درمان تاثیری نمی‌گذارند و این لیزر از نظر فیزیکی لایه‌های سطحی پوست را تخریب می‌کند. فرایند ترمیم زخم معمولا منجر به ایجاد پوستی صاف‌تر و بافتی منظم‌تر می‌گردد.

این درمان فرایند ترمیم طبیعی پوست را به وسیله ساخت کلاژن جدید و جایگزینی سلول‌های آسیب دیده، تقویت می‌کند. پوست ترمیم شده، سالم‌تر، سفت‌تر و بی‌نقص‌تر به نظر می‌رسد. یک برنامه درمانی موثر معمولا نیاز به 3 تا 5 جلسه درمانی با فواصل 2 تا 4 هفته‌ای دارد.

تزریق کورتیکو استروئیدها

تزریق کورتیکو استروئیدها

برای اسکارهای هایپرتروفیک (ضخیم و برجسته) یا کلوئیدی، تزریق کوتیکواستروئیدها به طور مستقیم به ناحیه تحت درمان می‌تواند بافت اسکار موجود را تجزیه کرده و مقدار آن را کاهش دهد. در مقابله با التهاب، این درمان می‌تواند اندازه و ظاهر اسکارهای صورت را کاهش دهد.

تزریق پی آر پی (PRP)

تزریق پی آر پی (PRP)

PRP انتخابی خوب برای درمان قرمزی جای جوش است. ضرری ندارد و برای درمان تمام بیماری‌های التهابی از جمله پسوریازیس، سوختگی، صدمه و زخم جراحی به کار می‌رود.

لایه بردار های شیمیایی

لایه بردار های شیمیایی

  • رتینوئیدها: رتینوئیدهای موضعی درمان دیگر آکنه با فواید صاف کنندگی جای ضخم است. رتینوئیدها علاوه بر تسریع بازسازی سلولی و بهبود بافت پوست، می‌توانند به کاهش تغییر رنگ کمک کرده و از مشهود بودن اسکار بکاهند.
  • اسیدهای آلفا هیدروکسی (AHA): اغلب در محصولاتی که برای درمان آکنه هستند یافت می‌شوند. زیرا به برداشتن پوست مرده و جلوگیری از مسدود شدن منافذ کمک می‌کنند. AHA می‌تواند به کمتر دیده شدن جای جوش‌ها نیز کمک کند.
  • لاکتیک اسید: اسید لاکتیک به بهبود بافت، ظاهر و رگ پوست و روشن‌تر شدن جای جوش کمک می‌کند.
  • اسید سالیسیلیک: سالیسیلیک اسید منافذ را تمیز کرده، ورم و قرمزی را کاهش می‌دهد و در صورت استفاده مستقیم، پوست را لایه برداری می‌کند.

سرم نیاسینامید و ویتامین C

سرم نیاسینامید و ویتامین C

مصرف موضعی نیاسینامید برای خواص ضدالتهابی آن معروف بوده و سرخی پوست را تسکین می‌دهد. در عین حال، با روشن‌تر کردن لکه‌های آکنه، آنها را به حداقل می‌رساند و با استفاده از خواص ضد میکروبی خود، به طور قابل توجهی منافذ را از باکتری‌ها پاک می‌کند.

استفاده موضعی از ویتامین C به کاهش قرمزی ناشی UVB کمک می‌کند. ویتامین C ترکیب عالی برای رفع تیرگی پوست (هایپر پیگمنتیشن)، کدری پوست و سالخوردگی زودتر از موعد است.

سرم ویتامین C می‌تواند برای پوست معجزه کند. به علت وزن مولکولی کمی که دارد، می‌تواند به لایه‌های عمیق پوست نفوذ کرده و نتایج سریعی را ایجاد کند.

در انواع مختلفی مانند تونر، سرم و حتی ترکیبات فعال در مرطوب‌کننده‌ها وجود دارد. با این حال، این درمان تاثیر بسیاری ندارد و در صورتی که از آن استفاده می‌کنید، نیاز به مصرف مستمر دارید.

چگونه از قرمزشدن جای جوش جلوگیری کنیم؟

چگونه از قرمزشدن جای جوش جلوگیری کنیم؟

قرمزی جای جوش در نهایت، حتی اگر هیچ کاری نکنید، خود به خود از بین می‌رود. با این حال، گاهی می‌توانید کارهایی انجام دهید. محصولات مراقبت از پوست می‌توانند به رفع قرمزی جای جوش کمک کنند.

از مرطوب کننده مناسب پوست خود استفاده نمایید

در کمال تعجب، پوست کم آب، در غدد چربی خود چربی اضافه تولید می‌کنند تا کمبود رطوبت را جبران کند. سبوم اضافی تولید شده، منافذ را مسدود کرده و باعث ایجاد آکنه و جوش‌های دردناک می‌شود.

به همین دلیل به منظور اجتناب از ایجاد آکنه و تبعات آن (PIE, PIH)، متخصص پوست مرطوب نگه داشتن پوست، حتی پوست‌های خشک و چرب را توصیه می‌کند. خریدن مرطوب کننده مناسب برای پوست مستعد جوش همیشه موثر بوده، زیرا به طور خاصی حساس هستند.

اگر پوست چرب مستعد آکنه دارید، در جستجوی ترکیباتی مانند زیر در مرطوب کننده باشید:

  • ساکارید ایزومرات
  • عصاره برگ سیدونیا اوبلونگا
  • صمغ بیوساکارید 1

اگر پوست خشک مستعد آکنه دارید، در جستجوی ترکیباتی مانند زیر در مرطوب کننده‌ها باشید:

  • سرامیدها
  • لاکتیک اسید
  • هیالورونیک اسید

از کرم ضد آفتاب استفاده کنید

قرار گرفتن در معرض نور خورشید بدون محافظ می‌تواند باعث بروز قرمزی جای جوش مزمن برای دوره طولانی گردد و دلیل این امر، اشعه‌های UV است که می‌توانند التهاب و قرمزی پوست را بدتر کنند. متخصصان پوست معتقدند که استفاده از ضد آفتاب با طیف وسیع مناسب، محافظت کافی از پوست در مقابل تشعشعات آسیب زای خورشید را دارد و به رفع علائم قرمزی بعد از جوش به طور موثری کمک می‌کند.

نکته مهم: اگر اخیرا روی پوست خود جوش داشتید و ساعات طولانی زیر نور خورشید بودید، این امر می‌تواند شرایط پوست شما را بسیار پیچیده کند.

دماهای بالا تولید بیش از حد چربی را در غدد چربی ایجاد می‌کند، در نتیجه منافذ را مسدود کرده و باعث ایجاد آکنه می‌شود. به همین دلیل استفاده از ضد آفتاب برای محافظت از پوست در برابر اشعه‌های مضر خورشید ضروری است و اما این امر در مدت طولانی نه ‌تنها باعث ایجاد آکنه می‌شود، بلکه آکنه‌های موجود را نیز تشدید می‌کند.

ضدآفتابی را انتخاب کنید که حداکثر امتیاز PA و SPF را دارد، مثلا 50، و بدون مواد مضری مانند اکسی بنزون و پارابن نیز است.

از شوینده ها و اسکراب های صورت مناسب استفاده کنید

دو بار در روز از شوینده ملایم برای شستشوی صورت استفاده کنید. از شوینده‌های با پایه الکلی یا خشن بپرهیزید، زیرا می‌توانند چربی طبیعی پوست را از بین برده و پوست حساس را تحریک کنند. در عوض، محصولاتی را بیابید که برای پوست‌های حساس طراحی شده‌اند و حاوی ترکیباتی مانند گلیسرین، هیالورونیک اسید یا سرامیدها هستند تا به نرم شدن و تغذیه پوست کمک کنند.

از مصرف لایه‌بردارهای خشن یا اسکراب‌های فیزیکی اجتناب کنید، زیرا می‌توانند پوست را تحریک کرده و قرمزی جای جوش را بدتر کنند. در عوض، سعی کنید از لایه‌بردارهای شیمیایی مانند محصولات اسید آلفا هیدروکسی (AHA) یا اسید بتا هیدروکسی (BHA) استفاده کنید که می‌توانند به آرامی پوست را لایه برداری کرده و به بهبود قرمزی جای جوش کمک کنند. لایه بردارهای شیمیایی با برداشتن پیوند‌های بین سلول‌های پوست مرده کار کرده، حذف آنها را از سطح پوست آسانتر می‌کنند.

برای انجام روتین مراقبت از پوست خود صبور و مصمم باشید. مشاهده بهبودی پوست ممکن است زمان بر باشد، اما استفاده از محصولات مناسب و مراقبت از پوست می‌تواند به کاهش قرمزی جای جوش و بهبود سلامت کلی و ظاهر پوست شما کمک کند.

نتیجه گیری

معمولا کنترل قرمزی جای جوش بسیار سخت نیست. اما اگر درمان نشود، می‌تواند برای چندین ماه یا مدت زمان بیشتری ماندگار شود.

همیشه به دنبال محصولات مراقبت از پوستی باشید که مواردی که به تسکین التهاب، ساختن سد پوستی و رطوبت رسانی به پوست کمک می‌کند را داشته باشد. تمیزکننده‌های دارویی، تونر، کرم‌های درمانی و مرطوب کننده تماما باید بخشی از روتین روزانه شما باشد.

اگر در مورد جای آکنه یا دیگر اسکارهای پوستی حساس هستید، ممکن است نیاز به مشورت با متخصص زیبایی داشته باشید. درمان‌های موثری از جمله میکرونیدلینگ و لیزر فرکشنال وجود دارد که برای مورد شما می‌تواند بسیار موثر باشد.

سوالات پرتکرار

آیا قرمزی جای جوش رفع می‌شود؟

قرمزی جای جوش (PIE) لکه‌های بنفش، صورتی یا قرمزی هستند که از ایجاد آکنه به وجود می‌آیند. PIE خود به خود محو می‌شود، اما زمانی که متخصص پوست آنها را درمان کند، می‌تواند سریعتر رفع گردد.

چرا در برخی بعد از آکنه لکه‌های تیره ایجاد می‌شود؟

التهاب ناشی از آکنه می‌تواند مویرگ‌ها را در ناحیه آسیب دیده گشاد یا تخریب کند که منجر به بروز قرمزی جای جوش که در اصل قرمزی است گردد.

PIH نیز به علت التهاب یا تروما در پوست ایجاد می‌گردد. اما التهاب یا تروما به جای تاثیر بر مویرگ‌ها بیشتر روی تولید ملانین که رنگدانه طبیعی پوست شماست، تاثیر می‌گذارد.

لکه‌های PIH خود به خود محو می‌شوند، اما این فرایند در مقایسه با قرمزی جای جوش می‌تواند طولانی تر باشد، زیرا زمان بیشتری برای محو شدن رنگدانه‌ها نیاز است.

آیا چسب‌های جوش برای درمان قرمزی جای جوش مفید است؟

چسب‌های جوش می‌توانند در صورت بروز قرمزی جای جوش مفید باشند و به خصوص در افرادی که مستعد جوش‌زدن هستند، از قرمزی جای جوش نیز پیشگیری کنند. در محافظت از پوست، چسب‌های جوش از التهاب و تحریک بیشتر پیشگیری می‌کند که می‌تواند احتمال بروز قرمزی و اسکار را کاهش دهد.

آیا می‌توانم از آرایش برای پوشاندن قرمزی جای جوش استفاده کنم؟

برخی برای پوشاندن قرمزی جای جوش یا PIH آرایش کردن را انتخاب می‌کنند. فقط حتما روی برچسب محصول غیر کومدوژنیک را نوشته باشد که به معنی این است که باعث ایجاد آکنه یا بدتر شدن آنها نمی‌شود. بهتر است از آرایش صورت و ضد آفتاب به جای موارد دیگر استفاده کنید. (حتی اگر وسایل آرایشی حاوی ضدآفتاب باشد) ترکیب این مواد برای محافظت از پوست در برابر اشعه UV موثرتر است.

چه مدت قرمزی جای جوش باقی می‌ماند؟

قرمزی جای جوش برای سلامتی مضر نیست، اما اگر درمان نشود، ممکن است جند ماه یا حتی بیشتر باقی بماند.

درمان‌های خانگی برای رفع قرمزی جای جوش چه هستند؟

برخی درمان‌های خانگی عبارتند از:

  • آلوئه ورا
  • چای سبز
  • سویا
  • سنتلا آسیاتیکا

با این حال این موارد مورد تایید متخصصان پوست نیست.

آیا قرمزی بعد از جوش اسکار است؟

قرمزی جای جوش به قرمزی موضعی پوست بعد از هر نوع التهاب پوستی، از جمله قرمزی که ممکن است منجر به بروز اسکار گردد، گفته می‌شود.

مقالات مرتبط