اگر دیدن اسکارهای فرورفته و جای جوش عمیق روی پوست صورت ناراحتتان می کند، احتمالاً تا به حال انواع درمان های موضعی، سرم ها و ماسک ها را به امید رفع جای جوش امتحان کرده اید. چنانچه درباره درمان های حرفه ای توسط متخصص پوست و زیبایی جستجو کرده باشید، به احتمال زیاد در جستجویتان به میکرونیدلینگ برخورد کردهاید. احتمالاً عکس های قبل و بعد میکرونیدلینگ را دیدهاید، اما ممکن است هنوز برایتان جای سؤال باشد که آیا میکرونیدلینگ واقعاً جای جوش را درمان میکند؟ بله، میکرونیدلینگ درمان مؤثری برای رفع جای جوش صورت است. این درمان کارآمد موجب رشد کلاژن جدید در پوست میشود، پوست را به التیام دادن خود ترغیب می کند و به بهبود ظاهر فرورفتگیهای مربوط به جای جوش چکشی، واگنی و چرخشی کمک میکند. در این مقاله کاملاً برایتان توضیح میدهیم که میکرونیدلینگ چگونه جای جوش را درمان می کند.
میکرونیدلینگ چگونه جای جوش را درمان می کند؟
ابزار میکرونیدلینگ از سوزن هایی کوچک تشکیل می شود که عموماً در عمق 5/0 ـ 1 میلی متری فرو میروند، پوست را اندکی خراش می دهند و زخم های کوچکی را ایجاد می کنند. وقتی این سوزن های ظریف پوست را اندکی زخم می کنند، آسیب ایجاد شده موجب تحریک تولید کلاژن جدید در لایه درم می شود. این زخم ها تقریباً غیر قابل مشاهده اند، اما پوست تشخیص میدهد که باید خود را التیام بدهد و به همین دلیل کلاژن بیشتری تولید می کند؛ مقدار بیشتر کلاژن به صاف شدن جای جوش و همچنین چروک ها و خطوط ریز کمک می کند. کرم بیحسی پیش از استفاده از سوزن ها روی پوست زده می شود تا اطمینان حاصل شود که بیمار حداقل ناراحتی را در طول درمان تحمل می کند. ضمناً می توانید در کنار میکرونیدلینگ از سرم های جوان کننده یا ترمیم کننده استفاده کنید تا مواد مؤثرشان از طریق ریزکانال های ایجاد شده در پوست به خوبی جذب شود، برای مثال می توانید از سرم ویتامین C یا دیگر محلول های رفع ضایعات رنگدانه ای برای درمان تیره شدن رنگ پوست و PRP (تزریق پلاسمای غنی از پلاکت) برای جوانسازی پوست استفاده کنید.
نکات و مراقبت های قبل، حین و بعد از درمان جای جوش با میکرونیدلینگ
میکرونیدلینگ یک درمان زیبایی کاملاً ایمن و کارآمد است. با این حال برای میکرونیدلینگ نیز مانند هر درمان دیگری لازم است توصیه های خاصی را قبل و بعد از درمان رعایت کنید تا دوران نقاهتتان سریعتر طی شود و بهترین نتیجه را از درمان بگیرید.
آمادگی قبل از میکرونیدلینگ
چنانچه توصیه های مربوط به آمادگی قبل از درمان را به درستی رعایت کنید، درمان بدون مشکل پیش می رود و عوارض جانبی به حداقل می رسد. رعایت موارد زیر پیش از میکرونیدلینگ توصیه می شود:
- از شش ماه قبل از شروع جلسات میکرونیدلینگ آکوتان مصرف نکنید.
- از 5 ـ 7 روز قبل از درمان از داروهای موضعی افزایش دهنده حساسیت پوست مانند رتینوئیدها، لایهبردارها، آنتیبیوتیکهای موضعی یا اسیدها استفاده نکنید.
- از حداقل سه روز قبل از میکرونیدلینگ از مصرف داروهای ضدالتهابی مانند ایبوپروفن، مورتین یا ادویل خودداری کنید. چون این داروها فرایند التهابی طبیعی را که برای جوانسازی پوست لازم است، مختل میکنند.
- از درمان با لیزر یا IPL، تماس بدون محافظت پوست با نور خورشید یا آفتابسوختگی از دو هفته قبل از درمان خودداری کنید.
- اپیلاسیون، استفاده از کرم موبر یا الکترولیز ناحیه درمان از 5 ـ 7 روز قبل از میکرونیدلینگ ممنوع است.
- اصلاح با تیغ را روز درمان انجام ندهید، چون ممکن است پوستتان تحریک شود. اگر موهای موضع درمان پرپشت است، موها را پیش از آمدن به کلینیک اصلاح کنید.
- اگر مستعد تبخال زدن هستید، از دو روز قبل از میکرونیدلینگ و همچنین روز درمان داروی ضد ویروسی مصرف کنید.
- از یک هفته قبل از میکرونیدلینگ داروهای رقیق کننده خون مصرف نکنید، چون کبودی و خون مردگی یکی از عوارض شایع میکرونیدلینگ به شمار می آید.
روز درمان
اگر بدانید که روز درمان میکرونیدلینگ باید انتظار چه اتفاقاتی را داشته باشید، وقتی روز موعود فرا برسد، اضطرابی نخواهید داشت و کاملاً راحت خواهید بود.
- ابتدا پوستتان تمیز می شود تا هیچ اثری از لوسیون، چربی، لوازم آرایش، پودر یا ضدآفتاب روی آن نماند. اگر دوست داشته باشید می توانید صورتتان را پس از آمدن به کلینیک بشویید.
- از شما خواسته میشود که هر نوع تغییر مرتبط ایجاد شده در سابقه پزشکی و تمام داروهای مصرفی فعلی را به متخصص پوست اطلاع بدهید.
- متخصص از شما می پرسد که آیا تاتو در ناحیه درمان دارید یا خیر.
- لیدوکائین موضعی 30 ـ 45 دقیقه قبل از درمان روی پوست زده می شود.
- میکرونیدلینگ درمانی سرپایی است و معمولاً بیشتر از 60 دقیقه طول نمی کشد.
مراقبت های پس از میکرونیدلینگ
پس از میکرونیدلینگ نیز مانند هر درمان زیبایی دیگری بسیار مهم است که مراقبت های لازم را انجام بدهید تا بهترین نتیجه ممکن به دست بیاید.
- مصرف داروهای ضد التهابی تا یک هفته پس از میکرونیدلینگ ممنوع است.
- روی صورتتان یخ نگذارید و از آرنیکا یا بروملین استفاده نکنید؛ چون این مواد فرایند طبیعی التهابی را که برای جوانسازی پوست لازم است، مختل میکنند.
- حداقل به مدت دو هفته از برنزه کردن پوست و تماس طولانیمدت با نور مستقیم خورشید خودداری کنید. پس از 24 ساعت همیشه از ضدآفتاب با SPF 30 یا بالاتر استفاده کنید و بیرون از خانه کلاه به سر بگذارید.
- در صورت بروز ناراحتی مسکن هایی مانند تایلنول مصرف کنید.
نتایج درمان جای جوش با میکرونیدلینگ
اکثر بیماران پس از چند جلسه میکرونیدلینگ متوجه بهبود قابل توجه جای جوش صورت می شوند. جای جوش عمیق یا اسکار فرو رفته کمتر می شود و بافت و رنگ پوست ظرف فقط سه جلسه یکنواخت تر می شود. پوست جدید محکم تر، روشن تر و صاف تر است. حتی افرادی که جای جوش روی صورت ندارند، متوجه بهبود وضعیت پوستشان می شوند. توصیه می شود هر چهار تا شش هفته یک بار، یک جلسه درمان میکرونیدلینگ انجام شود. سه تا چهار جلسه درمان برای مشاهده بهترین نتیجه پیشنهاد می شود؛ پس از اتمام این دوره بهتر است درمان را هر سال برای حفظ نتیجه تکرار کنید.
ماندگاری درمان جای جوش با میکرونیدلینگ
بهطور کلی انتظار می رود که نتایج میکرونیدلینگ سه تا پنج ماه ماندگاری داشته باشد. ماندگاری نتایج به دو عامل بستگی دارد: مدت زمانی که کلاژن جدید در پوستتان دوام میآورد و شدت مشکلات پوستی.
چنانچه لازم باشد مقدار بسیار زیادی کلاژن برای اصلاح مشکلات پوستی شدید تولید شود، نتایج اولیه احتمالاً فقط چند ماه ماندگاری خواهد داشت، اما ماندگاری نتایج حاصل از درمان مشکلات خفیف، طولانیتر است.
کیفیت و دوام کلاژن تولیدشده در نتیجه درمان میکرونیدلینگ به عاملهای متعددی از قبیل سن و استرس بیمار و روش مراقبت از پوست بستگی دارد. هرچه بیمار جوان تر باشد، کلاژن جدید راحت تر تولید می شود؛ همچنین کلاژن در پوست فرد جوان بیشتر از پوست فرد بالغ باقی می ماند. سبک زندگی پراسترس موجب می شود کلاژن سریع تر متلاشی شود؛ ضمناً مصرف دخانیات و محافظت نکردن از پوست در برابر نور خورشید نیز سرعت از بین رفتن کلاژن را افزایش می دهد.
عوارض درمان جای جوش با میکرونیدلینگ
عوارض جانبی میکرونیدلینگ برخلاف دیگر درمان های رفع جای جوش بسیار جزئی است و شامل مقداری التهاب یا سرخ شدن پوست یا کبودی مختصر میشود. پوست را در معرض نور شدید خورشید قرار ندهید و قبل و بعد از درمان آب فراوان بنوشید تا احتمال بروز عوارض جانبی کمتر شود. اکثر بیماران دچار عوارض جانبی نمی شوند یا عوارضشان حداقل است و برنامه زندگی روزمره شان را ظرف 24 ساعت از سر میگیرند.
درمان جای جوش با میکرونیدلینگ برای چه کسانی مناسب است؟
هرچند ارزیابی پوست در جلسه مشاوره تنها راه برای مطمئن شدن از مناسب بودن درمان میکرونیدلینگ برای رفع مشکلات پوستی است، دستورالعمل های پایه ای وجود دارد که مناسب بودن درمان را برای بیماران مختلف تعیین می کند. میکرونیدلینگ برای تمام گروههای سنی و جنسیتی با انواع پوست و رنگ های پوستی مختلف مناسب است. پوست در زمان درمان باید سالم باشد، یعنی هیچ آکنه فعال، اگزما یا پسوریازیس روی پوست نباشد و پوست آفتابسوخته هم نباشد. درمان میکرونیدلینگ در زمان بارداری یا شیردهی توصیه نمی شود.
کدام روش برای درمان جای جوش بهتر است، میکرونیدلینگ یا میکرودرم ابریژن؟
در ابتدا به نظر میرسد که میکرونیدلینگ و میکرودرم ابریژن دو درمان زیبایی مشابه باشند. اما واقعیت این است که این دو روش دو درمان کاملاً متفاوت برای ترمیم و بازسازی پوست هستند. در درمان میکرودرم ابریژن کریستالهای لایهبردار روی پوست پاشیده میشود. سپس لایه های سطحی از سلول های پوستی مرده، بد رنگ و تغییر رنگ داده برداشته می شود تا پوست صافتر، روشنتر و درخشانتر شود؛ همچنین میکرودرم ابریژن دوران نقاهت ندارد. اما میکرونیدلینگ در عمقی بیشتر از میکرودرم ابریژن در لایه اپیدرم نفوذ میکند و فرایند التیامبخشی طبیعی زخم را از طریق وارد کردن آسیبی کنترلشده به پوست برمیانگیزد. درنتیجه کلاژن و الاستین جدید تولید میشود. بااین توصیف میکرونیدلینگ درمان مناسبی برای رفع جای جوش، ناهنجاریهای بافتی، منافذ بزرگشده، خطوط ریز و چروکها، کدر و یکدست نبودن رنگ پوست و … به شمار میآید. متخصص پوست یکی از دو درمان میکرونیدلینگ یا میکرودرم ابریژن را با توجه به میزان فرورفتگی و بزرگی جای جوش و اهداف زیبایی نهایی بیمار توصیه میکند. بهترین راه برای اینکه مطمئن شوید کدام یک از این دو درمان زیبایی غیرتهاجمی برای درمان جای جوشتان مناسبتر است، این است که با متخصص پوست، مو و زیبایی دارای بورد تخصصی مشورت کنید.
کدام روش برای درمان جای جوش بهتر است: میکرونیدلینگ یا لیزر؟
از هر دو روش میکرونیدلینگ و لیزردرمانی می توان برای درمان جای جوش بهره گرفت و به نتیجه رضایت بخشی نیز دست یافت. میکرونیدلینگ بهترین درمان برای افرادی است که لکه یا جوش فعال ندارند و بیشترین اثر را برای درمان جای جوش آتروفیک یا فرورفته دارد. از سوی دیگر لیزر نیز روش فوق العاده ای برای درمان جای جوش محسوب میشود و غالباً به عنوان درمان مکمل به کار برده می شود. جوانسازی با لیزر نیز راهحلی ایده آل برای درمان جای جوش به شمار می آید که می توان آن را با میکرونیدلینگ ترکیب کرد.
مقایسه میکرونیدلینگ حرفهای با خانگی برای درمان جای جوش
اثربخشی درمانهای خانگی بسیار کمتر از درمانی است که متخصص پوست با قلم برقی میکرونیدلینگ در مطب انجام می دهد. دستگاه های چرخشی آنقدر موجب تحریک تولید کلاژن نمی شوند که تفاوت چشمگیری در جای جوش ایجاد شود. حتی بعضی دستگاه های میکرونیدلینگ خانگی به دلیل آسیب بسیار زیادی که به پوست وارد می کنند، جای جوش را بدتر هم میکنند. اگر قصد انجام میکرونیدلینگ را دارید، بهترین کار این است که با متخصص پوست مشورت کنید تا پوستتان بیشتر از این آسیب نبیند. باز هم تأکید میکنیم که نباید درمان جای جوش با میکرونیدلینگ را در خانه امتحان کنید. تقریباً غیرممکن است که خودتان بتوانید دستگاه میکرونیدلینگ را کاملاً تمیز و ضدعفونی کنید. اگر میخواهید پوست زیباتر و جوانتری پیدا کنید، باید تا جایی که میتوانید از عفونت کردنش جلوگیری کنید.
هزینه درمان جای جوش با میکرونیدلینگ
هزینه میکرونیدلینگ به وضعیت پوست و اهداف زیبایی بیمار بستگی دارد و برحسب بزرگی ناحیه درمان، تخصص متخصص پوست و تعداد جلسات مورد نیاز برای از بین بردن جای جوش تغییر می کند.
پرسشهای متداول
تأثیر درمان جای جوش با میکرونیدلینگ چه مدت بعد از عمل ظاهر می شود؟
بسیاری از بیماران چند روز پس از میکرونیدلینگ متوجه بهبود بافت و رنگ پوست می شوند. همانطور که کلاژن در قالب بخشی از واکنش التیام بخشی طبیعی بدن به تکنیک درمان میکرونیدلینگ در لایه های زیر لایه درم تولید می شود، نتیجه اولیه نیز بهتر می شود. بهبود پوست در چهار تا شش هفته نخست بعد از درمان ادامه دارد.
درمان جای جوش با میکرونیدلینگ طی چند جلسه صورت می گیرد؟
تعداد جلسات موردنیاز برای دستیابی به نتیجه دلخواه به عامل هایی مانند سن، مشکلات پوستی و وضعیت سلامت پوست بستگی دارد. بهطور کلی سه جلسه درمان متوالی در فواصل چهار هفته ای شروع خوبی برای رسیدن به نتیجه مطلوب است.
چطور می توان ماندگاری نتایج میکرونیدلینگ را بیشتر کرد؟
توصیههای پزشک را درباره مراقبت بعد از میکرونیدلینگ به دقت رعایت کنید تا به این ترتیب پوستتان به محیط ایدهآلی برای القای تولید کلاژن در چند روز نخست پس از درمان تبدیل شود. همچنین لازم است پس از میکرونیدلینگ از محصولاتی که باعث خشک یا تحریک شدن پوست می شود، استفاده نکنید، از تعریق شدید جلوگیری کنید و خود را در معرض حرارت و نور خورشید قرار ندهید.
آیا میکرونیدلینگ از بقیه درمانهای جای جوش بهتر است؟
نرخ موفقیت و رضایت میکرونیدلینگ برای درمان جای جوش بالا است. پس از آنکه آکنه فعال به کمک درمان دارویی بهبود یافت، میکرونیدلینگ یکی از بهترین روش ها برای رفع جای جوش به شمار می آید. این درمان مؤثر از تواناییهای التیام بخشی طبیعی بدن بهره می گیرد و به همین دلیل یکی از ایمنترین روشها محسوب می شود.
چه نوع پوستی بهترین نتیجه را از میکرونیدلینگ برای رفع جای جوش می گیرد؟
میکرونیدلینگ درمان کارآمدی برای رفع جای جوش انواع پوست و رنگ های مختلف پوست است. چون میکرونیدلینگ بر توانایی بدن برای تولید کلاژن جدید جهت بهبود اسکارهای موجود متکی است، نوع پوست تأثیری بر موفقیت درمان ندارد.
میکرونیدلینگ فقط برای بانوان مناسب است؟
خیر، میکرونیدلینگ برای تمام افرادی که می خواهند پوستی جوان تر و زیباتر داشته باشند، مناسب است. هم آقایان، هم بانوان می توانند از مزایای فوقالعاده میکرونیدلینگ بهرهمند شوند. هر روز تعداد بیشتری از آقایان برای انجام درمان میکرونیدلینگ به کلینیک های پوست مراجعه می کنند.
ممکن است میکرونیدلینگ آسیب دائمی به پوستم وارد کند؟
خیر، طراحی میکرونیدلینگ به گونهای است که پوست را سالمتر کند و بنابراین بافت و ظاهر کلی پوستتان را بهتر خواهد کرد. لازم نیست نگران آسیب دیدن دائمی پوست در درمان میکرونیدلینگ باشید. مطمئن باشید پوستتان پس از میکرونیدلینگ بهتر از همیشه خواهد شد.
سن مناسب برای انجام میکرونیدلینگ چیست؟
بهتر است میکرونیدلینگ را پس از 20 یا 30 سالگی شروع کنید تا کمکی که درمان به افزایش تولید کلاژن می کند، محسوس تر باشد. به این ترتیب به پوستتان آموزش می دهید تا به طور منظم کلاژن تولید کند و پوست را مدت بیشتری جوان نگه می دارید. البته حتی اگر سنتان بالاتر باشد، باز هم درمان میکرونیدلینگ مزایای بسیاری برای پوستتان خواهد داشت و تولید کلاژن را در حد قابل ملاحظه ای افزایش خواهد داد.
چه مدت بعد از میکرونیدلینگ میتوانم آرایش کنم؟
پوشاندن سرخی پوست ناشی از میکرونیدلینگ با لوازم آرایش یکی از بدترین کارهایی است که می توانید بکنید، چون مواد آرایشی منافذ پوست تازه آشکارشده را مسدود می کند و با این کار حتی ممکن است جوش بزنید. کمی صبور باشید تا سرخی پوست برطرف شود، در این مدت می توانید از محصولات ملایم و غیرمعطر تهیه شده از ترکیبات طبیعی برای تسکین پوستتان استفاده کنید. حالت ایدهآل این است که حداقل تا 48 ساعت پس از میکرونیدلینگ آرایش نکنید تا پوست در این مدت فرصت التیام یافتن داشته باشد.
ممکن است میکرونیدلینگ جای جوش را بدتر کند؟
بیماران بسیاری درمان میکرونیدلینگ را در کارآزمایی های بالینی برای رفع جای جوش دریافت کردند. مشاهدات قبل و بعد از درمان حکایت از آن دارد که میکرونیدلینگ به هیچ وجه جای جوش را بدتر نمی کند.