تزریق چربی درمانی مؤثر به منظور جایگزینی چربی های از دست رفته است، از این روش می توان به عنوان پر کردن چین و چروک ها و یا تغییر شکل صورت استفاده کرد. این روش مانند همه روش های جراحی، ممکن است دارای خطر باشد که جراح پلاستیک شما آن را توضیح خواهد داد. در صورتی که به دنبال اطلاعاتی در خصوص این روش هستید، نگران نباشید ما در این مقاله توضیحات کامل را به شما خواهیم داد.
تزریق چربی چیست؟
تزریق چربی به معنای انتقال چربی از یک بخش بدن به بخش دیگر است که امروزه پیوند چربی نیز نامیده می شود. بسیاری از جراحان زیبایی قادر به انجام این عمل هستند و تزریق چربی از سال 1989 رواج پیدا کرده است. اما در گذشته بیشتر از این روش به منظور ترمیم جراحات قسمت هایی از بدن مورد استفاده قرار می گرفت. به طور کلی دلیل اصلی انجام تزریق چربی این است که از نظر زیبایی بخش هایی از بدنتان را بهبود بخشد و در عین حال چربی را درنواحی دیگری مانند شکم و ران ها کاهش دهد. نتیجه آن بدنی با فرم جذاب و متناسب با میل و سلیقه شما خواهد بود. اگرچه تزریق چربی، جراحی نسبتاً رایجی است اما بدون خطر نیست. در نتیجه قبل از انجام آن باید با تمامی عوارض، محدودیت و خطرات آن آشنا شد. برخی از عوارض کمتر هستند اما برخی از خطرات ممکن است عوارض دراز مدتی بر شما بگذارند.
عوارض جانبی تزریق چربی
ممکن است که در دراز مدت و پس از سالها ، تغییراتی در شکل و بافت ناحیه ای که از آن چربی گرفته شده و یا قرار داده شده است، رخ دهد. این عوارض ممکن است که به دلیل افزایش سن، افزایش و یا کاهش وزن پدیدار شوند. در نتیجه در صورتی که تمایل دارید بدنتان را آن طور که می خواهید حفظ کنید باید جراحی های بیشتری انجام دهید. هر جراحی عوارض و خطر مربوط به خود را دارد. در نتیجه هنگامی که تصمیم به اینکار دارید، این موارد را در نظر بگیرید. برخی از عوارض شامل:
- پس از تزریق چربی حدودا 50 تا 60 درصد از حجم تزریق شده ممکن است که از بین بروند و نیاز به تکرار این کار باشد.
- از جمله سایر عوارض آن در صورتی که تزریق به صورت انجام گیرد عبارتند از: کبودی و تورم، احساس بی حسی و کم حس شدن در نواحی که چربی تزریق شده است. این قضیه موقتی است و پس از مدتی از بین می رود. احتمال خونریزی و عفونت نیز در برخی موارد نادر گزارش شده است. همچنین در صورتی که کاهش حجم چربی در دو طرف صورت برابر نباشد، احتمال عدم تقارن جزئی وجود دارد. البته این نکته را در نظر داشته باشد که شما به هرچهره ای (حتی چهره های جذاب) دقت کنید، آنها صد در صد متقارن نیستند.
- این مورد معمولاً نادر است اما در مواردی خاص، چربی انتقال یافته شده موجب آسیب به پوست و بافت های اطراف آن شده است. این قضیه ممکن است که موجب زخم و یا تغییر شکل مناطق آسیب دیده شده شود و نیاز به جراحی داشته باشد.
- وضعیتی نیز وجود دارد که به سروما معروف است. این عارضه معمولاً پس از جراحی، ضربه به ناحیه و یا پس از ورزش های مداوم و شدید انجام می شود. در این عارضه مایعی بین پوست و بافت زیرین جمع شده و موجب تورم و تغییر شکل ناحیه می شود. جراح شما باید این مسئله را متوجه شود تا بتواند به آن رسیدگی کند تا اتفاقاتی بدتر به وجود نیاید.
- یک عارضه بسیار نادر و جدی تزریق چربی (فیلر صورت و فیلرهای بدون نسخه) تزریق داخل وریدی (به داخل رگ های خونی) است که نتایج جبران ناپذیری به دنبال دارد و منجر به آمبولی، سکته مغزی، کوری و نکروز پوستی (از بین رفتن پوست) می شود. تاکنون 93 مورد آمبولی در جهان گزارش شده است. به طور کلی روش هایی برای جلوگیری از این امر وجود دارد اما هرکسی که تمایل به انجام این کار دارد بهتر است که با عواقب آن نیز آگاه باشد.
- امروزه معمولاً تزریق چربی در مطب جراحی زیبایی و با بی حسی موضعی انجام می شود با این حال ممکن است که در برخی موارد از بیهوشی عمومی نیز استفاده شود. بنابراین ممکن است که دچار عوارضی مانند آمبولی ریوی (لخته شدن خون در ریه) و آسیب جزئی به ریه ها به دلیل عوارض بیهوشی عمومی شوید. در صورتی که این عوارض برای شما رخ دهد بهتر است که هرچه سریعتر برای درمان اقدام کرده و نیاز به بستری شدن در بیمارستان داشته باشید. آمبولی ریه در برخی اوقات بسیار خطرناک است و ممکن است که زندگی شما را در خطر قرار دهد.
- اگرچه سندروم آمبولی چربی بسیار نادر است اما ممکن است در برخی موارد اتفاق بیفتد، در این عارضه قطرات چربی در ریه ها به دام می افتند که در نتیجه موجب مرگ فرد می شود. التبه این عارضه همانطور که ذکر شد بسیار نادر است. همچنین موارد نادری اتفاق افتاده که انتقال چربی در نهایت موجب نکروز چربی در منطقه و بد شکل شدن صورت و آن قسمت از بدن شده است. این قضیه ناراحتی روانی زیادی را به دنبال خواهد داشت.
عوارض جانبی کمتر انتقال چربی
معمولاً عوارض جانبی خطرناک و شدید برای تزریق چربی نادر است و عوارض جانبی جزئی تری را به همراه دارد که قابل اصلاح هستند. این نکته را در نظر داشته باشید(متخصص زیبایی این توضیحات را به شما ارائه می دهد) پس از انجام اولین عمل ممکن است که در ماه ها و یا سال آینده برای حفظ ظاهر مطلوب خود نیازمند جراحی ترمیمی باشید و ممکن است این کار تنها یکبار برای شما کافی نباشد. چربی انتقال داده شده با گذشت زمان حجم اولیه خود را از دست می دهد در نتیجه شکل و ظاهر کلی منطقه ممکن است تغییر کرده و نیاز به جراحی ترمیمی باشد. همچنین ممکن است که با افزایش وزن، چربی نیز در ناحیه تزریقی افزایش جرم داشته باشد و ظاهر نامطلوبی را ایجاد کند. تمامی موارد ذکر شده دلیل نیازبه جراحی ترمیمی را بیان می کند. از دیگر عوارض این جراحی می توان به سفتی، برآمدگی و عدم تقارن پس از انتقال چربی اشاره کرد. در صورتی که برخی از سلول های چربی تزریق شده جان سالم به در نبرند و بمیرند، ممکن است که موجب سفتی و ناراحتی در محل تزریق شوند و یا ممکن است که کیست هایی در محل ایجاد شوند که نیاز به برداشت آن باشد. در برخی موارد عدم تقارن های طبیعی در بدن مانند برجستگی های استخوانی، تون ماهیچه ای، رسوبات چربی و … وجود داشته باشند که پس از انتقال چربی باز هم قرینه نشوند. اکثر موارد ذکر شده را می توان اصلاح کرد اما نیاز به مراحل جراحی بیشتری است. اکثر بیماران جراحی تزریق چربی را برای افزایش اعتماد به نفس خود انتخاب می کنند. در خصوص عوارض این روش و همچنین مزایای آن باید به طور کامل با جراح پلاستیک خود صحبت کنید. سعی کنید پزشکان مجرب که در حوزه تزریق و انتقال چربی فعالیت زیادی داشته اند را انتخاب کنید. جراحان متخصص، اندام و چهره شما را به طور کامل بررسی کرده و بهترین راه را پیش و پای شما قرار می دهند تا کمترین عوارض را به همراه داشته باشد.
پیشگیری از عوارض تزریق چربی
بدین منظور که پس از تزریق چربی، عوارض کمتری به همراه داشته باشید، بهتر است که به پزشک یا جراحی مجرب مراجعه کنید، این نکته را مد نظر داشته باشید که حتماً در خصوص روش تزریق با پزشک خود صحبت داشته باشید تا از هرگونه عوارض جانبی آن مطلع شوید. اقدامات دیگری نیز وجود دارد که می توانید برای جلوگیری از عوارض تزریق چربی انجام دهید.
بعد از تزریق چربی چه باید کرد؟
پس از انجام عمل، جراح دستورالعمل های خاصی را به شما می دهد که باید آنها را انجام دهید. به دستورالعمل ها دقت کرده و اگر سؤالی دارید حتماً از پزشک خود بپرسید. پس از تزریق شما باید اقدامات زیر را انجام دهید:
- از شخصی درخواست کنید تا پس از عمل جراحی شما را به خانه بیاورد.
- به اندازه کافی استراحت کنید.
- از رژیم غذایی متعادل پیروی کنید.
- ورزش کمتر ممکن است منجر به ایجاد یبوست شود، بنابراین بهتر است میوه جات و سبزیجات خام را به رژیم غذایی خود اضافه کنید و مایعات بیشتری بنوشید.
- داروهای مسکن را طبق دستور پزشک مصرف کنید. از مصرف آسپرین یا محصولات حاوی آسپرین بپرهیزید، مگر اینکه توسط جراح شما تأیید شده باشد.
- هنگام مصرف داروهای ضد درد، به هیچ عنوان الکل مصرف نکنید.
- حتی اگر داروهای ضد درد مصرف نمی کنید، تا 3 هفته پس از جراحی از خوردن الکل بپرهیزید زیرا باعث تجمع مایع در بدن شما می شود.
- اگر ویتامینها را با آهن مصرف میکنید، استفاده از این مکملها را در حدی که بدنتان اجازه می دهد، مجدد از سر بگیرید.
- اگر سیگار می کشید، باید بهتر به آن فکر کنید. سیگار کشیدن می تواند به طور قابل توجهی شانس بقای سلول های چربی انتقالی را کاهش دهد.
- نمک را در رژیم غذایی خود به منظور کاهش تورم صورت کم کنید.
- در طول استراحت و نقاهت در منزل، باید از انجام بسیاری از کارهای سنگین مانند نظافت، باغبانی و سایر کارهای سنگین که موجب خم شدن و فشار زیاد به شما می شود بپرهیزید و با وسوسه انجام آن مقابله کنید.
- می توانید چند روز بعد از جراحی در صورتی که صورتتان بخیه نداشته باشد، آرایش کنید.
روز بعد از تزریق چربی چه باید کرد؟
روز بعد از تزریق چربی باید کارهای زیر انجام گیرد:
- صورت خود را با صابون آنتی باکتریال بشویید.
- از آرایش کردن بپرهیزید و یا از زدن لوسیون صورت خودداری کنید.
- صبح روز عمل حتماً یک صبحانه سبک بخورید. در صورت امکان از خوردن نوشیدنی حاوی کافئین بالا بپرهیزید. اگر عمل خود را در اتاق عمل انجام می دهید، از شب قبل غذا خوردن را متوقف کنید.
- از پوشیدن لباس هایی که باید روی سرتان کشیده شوند خودداری کنید، این کار به صورتتان پس از عمل فشار وارد می کند.
- از هیچ جواهری استفاده نکنید.
چگونه تورم بعد از تزریق چربی را کاهش دهیم؟
تورم یکی از پاسخ های طبیعی بدن پس از انجام عمل پزشکی است. به خصوص اگر این روش شامل بریدگی و یا وارد شدن سوزن به بدن باشد. با انجام این مراحل می توانید تورم را کاهش دهید:
- در 3 روز اول پس از جراحی در نواحی صورت که چربی پیوند زده شده است، از کمپرس یخ استفاده کنید. این کار میزان تورم را به حداقل می رساند. اگر در ناحیه ای از بدن که از آن چربی برداشت شده است، ناراحتی دارید، می توانید برای چند روز اول از کمپرس یخ استفاده کنید. برای کم شدن تورم میتوانید تا چند روز پس از جراحی به استفاده از یخ روی نواحی متورم ادامه دهید.
- در 2 شب اول، به حالت نیمه نشسته، بخوابید. اگر نمی توانید، با یک بالش اضافی زیر سر خود استراحت کنید تا ورم را سریعتر کاهش دهد. اگر در آرامش خواب شما اختلالی ایجاد نمی شود، بهتر است که در تمام هفته اول پس از جراحی، سر خود را به همین شکل گذاشته و استراحت کنید.
- ممکن است پس از این جراحی، چند بخیه روی صورت خود داشته باشید. اینها طی 2-3 هفته آینده درمان می شوند. بخیه ها را با نصف پراکسید و نصف آب تمیز کنید و دو بار در روز به مدت 6 روز وازلین بزنید.
بعد از تزریق چربی چه زمانی باید با پزشک تماس بگیرم؟
در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر با پزشک خود تماس بگیرید:
- بدتر شدن تورم و قرمزی و تداوم آن پس از چند روز.
- افزایش قرمزی.
- درد شدید یا افزایش یافته که با دارو تسکین نمی یابد.
- هر گونه عوارض جانبی داروها از جمله:
- کهیر
- حالت تهوع
- سردرد
- استفراغ
- اسهال
- دمای بالای بدن
- برش های ناشی از عمل جراحی به رنگ زرد و یا سبز در آیند و بوی بد بدهند
- از دست دادن توانایی حرکت و یا حس در نقاط تزریقی
در صورت خونریزی شدید، با آمبولانس تماس بگیرید یا به بخش اورژانس نزدیکترین بیمارستان بروید.