افزایش رشد موهای ضخیم در بدن بانوان در دوران بارداری نیاز به لیزر موهای زائد پس از این دوره را افزایش میدهد. اما نگرانی هایی در مورد اثرات مخرب لیزر موهای زائد بر مادران شیرده و نوزادان وجود دارد. با توجه به عمق نفوذ کم لیزرهای مو در پوست، این تکنولوژی هیچ مشکلی برای مادر، نوزاد و یا شیر مادر به وجود نخواهد آورد. اما به دلیل عدم وجود مطالاعات کافی در این زمینه، انجام لیزر بلافاصله پس از زایمان همچنان توصیه نمی شود. علاوه بر نگرانی درمورد عوارض لیزر بر سلامتی مادر و نوزاد، تداخلات هورمونی میان لیزر و هورمونهای باقی مانده از دوران بارداری نیز میتواند نتایج حاصل از لیزر را تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین مشورت با پزشک قبل از انجام لیزر موهای زائد بسیار توصیه میشود.
نیاز به لیزر موهای زائد در دوران شیردهی
به خاطر هورمون های بارداری، در صورت، سینه یا شکم موهایی ممکن است ظاهر شود. معمولا ضخیم و ناخوشایند می باشند و در عرض 5 یا 6 ماه از بین می روند. در رابطه با ظاهر خود، بانوان می خواهند این موهای اضافی را از بین ببرند. با این حال، زمان بسیار کمی دارند، زیرا روی نوزاد خود تمرکز می کنند.
در این زمان، لیزر رفع موهای زائد به نظر گزینه مطلوبی می آید. در این مرحله، بانوان می پرسند که آیا لیزر رفع موهای زائد روی شیردهی به نوزاد تاثیر دارد. آنها می دانند شیردهی به نوزاد برای سلامت او بسیار مهم است و می خواهند به این کار ادامه دهند.
آیا لیزر موهای زائد در دوران شیردهی خطرناک است؟
لیزر رفع موهای زائد با فرایندی به نام فوتوترمولیز انتخابی کار می کند. این یعنی این که نور لیزر برای گرم کردن و تخریب انتخابی فولیکول های مو در پوست استفاده می شود.
مطمئنا، طیف نور می تواند توسط فولیکول مو و پوست جذب شود. ممکن است برای شما آزاردهنده باشد – شبیه آفتاب سوختگی است – اما برای کودک شما خطری ندارد. در حقیقت هیچ ارتباطی وجود ندارد. لیزر رفع موهای زائد روی هیچ قسمتی از شیردهی تاثیر نمی گذارد. این کار روی مقدار شیر تولید شده اثر نمی گذارد، کیفیت شیر را کاهش نمی دهد و به غدد سینه آسیب نمی زند.
چرا هر دو را می توانید بدون خطر انجام دهید؟ دو دلیل مهم وجود دارد:
- لیزری که برای رفع موهای زائد استفاده می شود به داخل غدد سینه نفوذ نمی کند. حتی اگر برای زیر بغل یا سینه استفاده بشود، تاثیری روی شما ندارد. لیزر فقط 2 تا 3 میلی متر در پوست نفوذ می کند.
- روی هیچ هورمونی که مربوط به شیردهی بشود تاثیر نمی گذارد. لیزر رفع موهای زائد پرولاکتین یا اکسی توسین را تخریب نمی کند. پرولاکتین شیر تولید می کند و اکسی توسین به پمپاژ آن کمک می کند.
آیا لیزر موهای زائد بر شیر نوزاد اثر میگذارد؟
هر چند هیچ موردی برای ارتباط لیزر رفع موهای زائد با تاثیر منفی آن روی بانوان شیرده وجود ندارد، اما هیچ مدرکی برای ضمانت بی خطر بودن این روش درمانی در این دوره نیز وجود ندارد.
به علت کمبود اطلاعات مهم در مورد تاثیر لیزر رفع موهای زائد روی جنین باید محتاط بود. زیرا هیچ کس نمی تواند امنیت شما – و همینطور کودک شما – را به طور کامل تضمین کند. نباید لیزر رفع موهای زائد را در هنگامی که باردار یا شیرده هستید انجام دهید. اگر رویش موهای اضافی شما را آزار می دهد، می توانید راه حل های موقتی بیشتری را امتحان کنید.
احتمال تداخل لیزر موهای زائد با هورمونهای دوران شیردهی
هیچ مطالعی مبنی بر خطرناک بودن لیزر رفع موهای زائد در هنگام شیردهی نمی باشد. تبلیغات بیشتر به خاطر خطرات احتمالی یا اتلاف پول و زمان می باشند. این بدان دلیل است که هورمون های ترشح شده در بدن در دوران شیردهی و پس از زایمان هنوز در حالت غیر معمولی قرار دارند. وجود این هورمونها در بدن میتواند نتایج حاصل از لیزر موهای زائد را کم رنگ کرده و یا اجازه تاثیر گذاری مناسب به این تکنولوژی را ندهد.
تیره تر شدن پوست
در طی دوره بادرای، هورمون ها به احتمال زیاد باعث تیرگی رنگ پوست می شوند. تیرگی رنگ پوست ممکن است عارضه ناخواسته لیزر رفع موهای زائد باشد، اما ممکن است باعث ایجاد برخی جای زخم های دیگر نیز گردد.
رشد مجدد مو
ممکن است هورمون ها باعث رویش مجدد موهای لیزر شده با سرعت بیشتری شوند. ممکن است تا زمانی که شیردهی به پایان نرسیده است، ارزش لیزر کردن را نداشته باشد.
بی حسی
نگرانی دیگر مربوط به بی حسی است که همراه با لیزر درمانی تزریق می شود. احتمال ایجاد واکنش حساسیت زا برای شما یا کودک شما وجود دارد.
عوارض احتمالی لیزر موهای زائد در دوران شیردهی
لیزری که برای رفع موهای زائد استفاده می شود به داخل غدد سینه نفوذ نمی کند. حتی اگر در زیر بغل یا سینه استفاده شود، تاثیری رو شما ندارد. بنابراین درکل، لیزر رفع موهای زائد هیچ اثرات جانبی روی بانوان شیرده ندارد. با این حال، گاهی بانوان ممکن است احساس آزردگی و بعضی علائم را کنند. لیزر ممکن است باعث موارد زیر شود:
- سوزش
- خارش
- درد خفیف
تا زمانی که از دارویی برای رفع این علائم استفاده نکنید، احتمالا مشکل در شیردهی نخواهید داشت. درست شبیه شرایط دیگر، باید از مسکن ها و کرم های بی حسی پرهیز شود زیرا تاثیر این داروها به داخل شیر منتقل می شود.
اگر این عوارض را بعد از لیزر رفع موهای زائد داشتید، بهتر است در مورد درمان مناسب با پزشک مشورت کنید در بهترین حالت، برای یک یا دو روز احساس آزردگی دارید، اما بعد ناپدید می شود.
این علائم معمولا بخشی مختصر هستند که سریعا رفع می گردند. بنابراین، اگر در هنگام شیردهی می خواهید لیزر رفع موهای زائد را نیز امتحان کنید، نگرانی وجود ندارد.
باید لیزر رفع موهای زائد را نزد تکنیسین واجد شرایط و مجربی انجام دهید. به این طریق، خطر سوختن یا ایجاد بیماری پوستی وجود نخواهد داشت. درمان به خاطر وجود محدودیت شیردهی سخت خواهد بود.
چه مدت پس از زایمان می توانید لیزر رفع موهای زائد انجام دهید؟
باید مراقبت پس از زایمان را به عنوان فرایند طولانی مدت و نه تنها یک قرار ملاقات، در نظر بگیرید. در طی چند ماه پس از زایمان، به طور منظم با پزشک زنان و زایمان مشورت کنید و در مورد تمام جنبه هایی که بدن شما در حال تغییر است، صحبت کنید.
پزشک شما بهترین فرد برای کمک به شما در تصمیم گیری در مورد زمان برگشتن هورمونهای شما به حالت عادی و آمادگی پوست شما برای دریافت درمان لیزری است. اگر زخم یا برش هایی به خاطر اپی سیاتومی یا سزارین دارید، این جلسه به صورت ویژه می تواند مهم باشد.
جایگزین هایی برای لیزر رفع موهای زائد در هنگام شیردهی
انجام روشهای جایگزین در ماه های اولیه بعد از زایمان ماند تیغ و وکس میتواند راه حلی مناسب برای کاهش نگرانی های موجود در رابطه با لیزر موهای زائد در دوران شیردهی باشد. البته انجام اپیلاسیون در دوران شیردهی در مراکز درمانی نیز نیازمند رعایت نکات ایمنی خاصی است.
- روش های موقت مانند اصلاح، وکس کردن، بند انداختن و کندن معمولا در دوره بارداری و شیردهی بی خطر در نظر گرفته می شوند.
- اگر تصمیم دارید که از یک متخصص زیبایی یا پوست کمک بگیرید، مطمئن شوید که مرکز تمیز است و تکنیسین دارای مجوز برای انجام خدمات مورد نظر شما می باشد.
- هرچند کرمهای موبر از نظر تاریخی برای استفاده در دوران بارداری بیخطر تلقی میشوند، اما هیچ مطالعهای وجود ندارد که ثابت کند مواد شیمیایی مانند پودر سولفید باریم و اسید تیوگلیکولیک برای مادران و نوزادان بیضرر هستند. بنابراین، ممکن است قبل از شروع هر کاری، بهتر باشد در این مورد با پزشک خود مشورت کنید.
پرسش و پاسخ
چه مدت پس از شیردهی می توانید از لیزر رفع موهای زائد استفاده کنید؟
در هنگامی که شیر می دهید نیز استفاده از لیزر رفع موهای زائد بی خطر است، اما قبل از شروع مجدد جلسات خود بهتر است مدتی صبر کنید. این فرایند از شخصی به شخص دیگر متفاوت است. با این حال، می توانیم توصیه کنیم که حداقل 4 تا 6 ماه قبل از انجام مجدد لیزر صبر کنید. انجام لیزر رفع موهای زائد در ماه های اول زایمان توصیه نمی شود.
آیا می توانید لیزر رفع موهای زائد را بعد از سزارین انجام بدهید؟
هیچ دستورالعمل پزشکی در مورد زمان دقیق شروع لیزر موهای زائد پس از سزارین وجود ندارد، اما توصیه می کنیم شش ماه صبر کنید. این کار به بدن شما فرصت می دهد تا بهبود یافته و هورمونهای شما منظم گردند.
نکات منفی لیزر رفع موهای زائد چه می باشد؟
- قرمزی و خارش. لیزر رفع موهای زائد فولیکول ها را تخریب کرده و موها را هدف قرار می دهد.
- پوسته پوسته شدن. برخی ممکن است در ناحیه تحت درمان پوسته پوسته شدن پوست را داشته باشند.
- تغییر رنگ پوست. برخی ممن است متوجه تغییر رنگ جزئی در ناحیه درمان شده پوست شوند.
- آسیب چشمی
- احتمال عفونت پوستی
آیا لیزر رفع موهای زائد در دوره شیردهی سرطان زا است؟
خیر، داستانی غیرعلمی در مورد اینکه لیزر رفع موهای زائد سرطان زا است وجود دارد.
آیا می توانید در هنگام شیردهی وکس انجام دهید؟
بله. مقداری عصب وجود دارد ولی وکس زیر بغل مضر نمی باشد.
آیا لیزر موهای زائد زیر بغل در دوران شیردهی امن است؟
لیزر موهای زائد در دوران شیردهی تا زمانی که روی ناحیه هاله سینه یا بافت سینه انجام نشود مشکلی ندارد. تا آنجایی که به درمان های پوستی مربوط است، در دوران بارداری و شیردهی نیز همین امر وجود دارد. بی حسی معمولا در درمان لیزر پوست استفاده می شوند.
آیا لیزرموهای زائد در مادران شیرده برای نوزادان ضرر دارد؟
اگرچه لیزر موهای زائد به طور کلی روشی بی خطر در نظر گرفته می شود، پزشکان و متخصصان پوست گاهی به بانوان توصیه می کنند از این روش پرهیز کنند، زیرا هیچ مطالعه ای برای اثبات بی خطر بودن آن برای مادران و نوزادان انجام نشده است.