هنگامی که پوست آسیب می بیند، لایه های پوست شروع به ترمیم آسیب دیدگی می کنند و طی این روند مقدار زیادی کلاژن در پوست تولید می شود. در اصطلاح به مکان جوش خوردن زخم ، اسکار یا جوشگاه گفته می شود.
زخم ها در هر شکل و اندازه ایجاد می شوند. برخی از زخم ها بزرگ و دردناک هستند ، در حالی که برخی دیگر ریز بوده و به سختی قابل مشاهده هستند. کلوئیدها زخم های برجسته ای هستند که رشد کرده و از ناحیه آسیب دیده فراتر می روند. بسته به اندازه ، نوع و محل آنها ، زخم های شما ممکن است ناخوشایند به نظر برسند.
همه اسکار ها نیاز به درمان ندارند و بسیاری از آنها با گذشت زمان خودبخود محو میشوند. اگر اسکار (جای زخم) شما را آزار می دهد یا باعث درد می شود، درمان می تواند موثر باشد.
برای مشاوره درباره بهترین روش درمان اسکار شما با کلینیک زعفرانیه ، ولنجک و مقدس اردبیلی به شماره تلفن های 09197263146 و02122026697 تماس بگیرید.
انواع اسکار کدامند؟
این موارد انواع مختلفی از اسکارها هستند :
- اسکار کلوئید: این اسکارها در نتیجه یک روند درمانی(جراحی) بیش از حد تهاجمی ایجاد می شوند. کلوئیدها از حد و مرز زخم فراتر رفته و بزرگ می شوند. با گذشت زمان ، اسکار کلوئید ممکن است حرکت را مختل کند. درمان ها شامل جراحی برای برداشتن اسکار ، تزریق استروئید یا استفاده از ورقه های سیلیکونی برای صاف شدن جای زخم است.
- اسکار انقباضی: اگر پوست شما سوخته باشد ، اسکار انقباضی ممکن است در ناحیه ی سوخته ایجاد شود. این اسکار ها باعث سفت شدن پوست می شوند که می تواند توانایی حرکت شما را مختل کند. اسکارهای انقباضی ممکن است عمیق تر شده و ماهیچه ها و اعصاب را تحت تأثیر قرار دهند.
- اسکارهایپرتروفیک(برجسته): این زخم های برجسته و قرمز هستند که شبیه کلوئیدها هستند اما از مرز زخم فراتر نمی روند.
- جای جوش: اگر آکنه شدید داشته اید ، احتمالاً اسکار ناشی از آن را هم دارید. انواع مختلفی از زخم های آکنه وجود دارد ، از فرورفتگی های عمیق گرفته تا زخم هایی که از نظر ظاهری زاویه دار یا موج دار هستند.
درمان
کرم ها ، پمادها یا ژل های با نسخه یا قابل خرید بدون نسخه ی پزشک
از این محصولات می توان برای درمان اسکارهایی که بر اثر بریدگی یا جراحات یا زخم های دیگر ایجاد شده اند ، استفاده کرد.
استروئیدها
استروئیدها نمی توانند اسکارها را به طور کامل از بین ببرند ، اما می توانند ظاهر آنها را بهبود بخشند.
برای درمان برخی از اسکارهای کلوئیدی و هایپرتروفیک می توان از تزریق کورتیکواستروئید استفاده کرد.
چندین تزریق به اسکار انجام می شود تا هر گونه تورم را کاهش داده و آن را صاف کند. بسته به نوع اسکار ، ممکن است نیاز به تکرار تزریق باشد.
تزریق معمولاً در ۳ نوبت و با فاصله ۴ تا ۶ هفته ای انجام می شود تا واکنش بدن شما نسبت به تزریق ارزیابی شود. در صورت بهبود اسکار ، درمان ممکن است چند ماه ادامه یابد.
همچنین می توان از نوار آغشته به استروئید برای صاف کردن اسکار کلوئیدی استفاده کرد. این روش توسط پزشک عمومی یا متخصص پوست تجویزمیشود و روزانه ۱۲ ساعت استفاده می شود.
کرایوتراپی
در این روش از نیتروژن مایع برای انجماد اسکار کلوئیدی استفاده میشود. اگر از کرایوتراپی در مراحل اولیه استفاده شود ، ممکن است اسکار کلوئید را صاف کرده و رشد آن را متوقف کند. عارضه جانبی این نوع درمان این است که می تواند رنگ پوست ناحیه تحت درمان را روشن تر کند.
سوزن درمانی پوست
سوزن زدن پوست ، شامل چرخاندن یک وسیله کوچک پوشیده از صدها سوزن ریز روی پوست است ، همچنین این روش می تواند به بهبود ظاهر اسکارها کمک کند. اما اغلب برای دستیابی به نتیجه مطلوب درمانهای مکرر باید انجام شود.
جراحی
گاهی اوقات می توان از جراحی برای بهبود اسکار استفاده کرد. جراحی موجب:
- طبیعی تر جلوه دادن اسکار میشود
- کم شدن برجستگی (با استفاده از پیوند پوست)
- رها سازی یا آزاد کردن اسکار تنگ نزدیک به مفصل برای بهبود حرکت
جراحی رفع اسکار یک درمان تهاجمی است که ممکن است برای همه مناسب نباشد.
اسکار و کرم پوست
استفاده از کرم ویتامین E گاهی اوقات برای بهبود اسکار توصیه می شود ، اما هیچ شواهد پزشکی وجود ندارد که نشان دهد این روش کاملا موثر است.
همچنین باید کرم ضد آفتاب را روی اسکار خود بمالید زیرا ممکن است نسبت به نور آفتاب حساس باشد.
پانسمان تحت فشار
پانسمان های تحت فشار معمولاً تحت نظر متخصص برای درمان اسکارهای سوختگی بزرگ یا بعد از پیوند پوست استفاده می شوند. هدف از این کار این است که اسکارها نرم شده و صاف شوند.
پانسمان های تحت فشار معمولاً از مواد کشسان و ارتجاعی ساخته می شوند. آنها به مدت ۶ تا ۱۲ ماه ، ۲۴ ساعت شبانه روز روی اسکار پوشیده می شوند. همچنین می توان آنها را بهمراه ورقه های ژل سیلیکون برای بهبود ظاهر اسکار ها در مدت زمان طولانی استفاده کرد.
درمان اسکار با لیزر
متخصصان پوست می توانند از لیزر برای کاهش ظاهر اسکار و به حداقل رساندن درد و خارش استفاده کنند. درمان با لیزر همچنین می تواند از ایجاد اسکار پس از جراحی جلوگیری کند.
لیزر به تحریک رشد پوست جدید و سالم کمک می کند. اگرچه درمان با لیزر نمی تواند اسکارها را به طور کامل از بین ببرد ، اما می تواند برجستگی آنها را تا حد زیادی برطرف کند.
افراد می توانند لیزر درمانی را برای انواع مختلفی از اسکارها ، از جمله اسکار جراحی ، اسکار آکنه و اسکارخم ناشی از بریدگی ، دریافت کنند. همچنین استفاده از لیزر درمانی روی صورت بی خطر است.
لیزر درمانی چگونه می تواند به درمان اسکار کمک کند؟
در لیزر درمانی، لیزر به لایه های بیرونی پوست نفوذ می کند تا رشد سلول های جدید و سالم پوست را تحریک کند. لیزر لایه های قدیمی و مرده پوست را برمی دارد تا پوست سالم و جدید به جای آن رشد کند.
در اصل ، لیزر درمانی باعث ایجاد یک اسکار جدید به جای اسکار قدیمی می شود. با این حال ، پوست جدید یکنواخت تر رشد کرده و سطح پوست صاف میشود.
لیزر درمانی می تواند در موارد زیر به درمان اسکار کمک کند:
- کاهش درد یا خارش
- کاهش ظاهر اسکار
- بهبود دامنه حرکتی پوست در اطراف اسکار
پزشکان می توانند لیزر درمانی را از بین انواع لیزرهایی که از طول موج های مختلف نور بهره میبرند و به طرق مختلف بر پوست تأثیر می گذارند ، انتخاب کنند. برخی از لیزرها ساینده هستند ، به این معنی که لایه بیرونی پوست را برمی دارند ، در حالی که برخی دیگر غیرساینده هستند و سطح پوست را حفظ می کنند در حالی که لایه های زیرین را تحت تاثیر قرار می دهند.
گزینه های درمان اسکار صورت
درم ابریژن
درم ابریژن یکی از موثرترین و محبوب ترین روش ها برای درمان اسکار صورت است. پزشک از برس سیمی یا سمباده برای لایه برداری لایه بیرونی پوست صورت استفاده می کند.
برخی از عوارض درم ابریژن عبارتند از:
- عفونت
- تیره شدن پوست
- قرمزی و تورم
- رنگ نامتوازن پوست
لایه برداری شیمیایی
لایه بردارهای شیمیایی حاوی اسیدهای ملایمی هستند که در یک لایه روی پوست اعمال می شوند. در نتیجه ، لایه فوقانی پوست (اپیدرم) لایه برداری می شود و از بین می رود و لایه جدیدی از پوست بیرون می آید و پوست صافتر به نظر رسيده و يكنواخت میشود.
سه نوع لایه برداری شیمیایی وجود دارد:
- لایه برداری عمیق: این لایه برداری از فنل استفاده می کند و رایج ترین نوع مورد استفاده برای اسکار است زیرا عمیق تر به پوست نفوذ می کند.
- لایه برداری سطحی: این لایه دارای اثرات ملایم تری است و ممکن است تغییر رنگ مربوط به اسکارهای جزئی را بهبود بخشد.
- لایه برداری متوسط: در حالی که برای تغییر رنگ نیز استفاده می شود ، گلیکولیک اسید موجود در این لایه برداری بیشتر برای درمانهای ضد پیری استفاده می شود.
لایه برداری عمیق آنقدر شدید است که بهبود آن تا سه هفته طول می کشد. صورت شما پانسمان می شود و پانسمان باید چندین بار در روز تعویض شود. همچنین ممکن است برای پیشگیری از بیماری از داروهای ضد ویروسی استفاده کنید.
لایه برداری لیزری
لایه برداری با لیزر همان هدف لایه برداری شیمیایی و درم ابریژن را دارد: حذف لایه بیرونی پوست. برخلاف اسیدها ، برای لیزر روی پوست، از پرتوهای لیزری با قدرت بالا برای از بین بردن پوست استفاده می شود که دو نوع دارد: لایه برداری لیزری با لیزر اربیوم و لیزر دی اکسید کربن. در حالی که اربیوم ایمن ترین روش برای ناحیه صورت است، به نظر می رسد لیزر دی اکسید کربن در درمان اسکار موثرترین است. پس از خروج از مطب پزشک ، باید منطقه را بانداژ شده نگه دارید تا کاملا بهبود یابد.
جراحی پلاستیک
جراحی پلاستیک یکی دیگر از گزینه های درمانی است. برخلاف روش هایی که قبلاً ذکر شد ، جراحی یک فرایند درمان تهاجمی است که در آن بافت اسکار با جراحی برداشته می شود. بسته به اهداف شما و شدت اسکار ، پزشک ممکن است اسکار یا اپیدرم را برداشته یا حتی جای زخم را بتراشد تا برجستگی آن به حداقل رسیده وصاف شود.
درمان های خانگی
درمان های خانگی به عنوان روشی مقرون به صرفه و کم تهاجمی برای درمان اسکار صورت در نظر گرفته می شوند. بسیاری از داروهای مورد استفاده ی درمان خانگی در حال حاضر در انبار یا داروخانه منزل شما موجود است. موارد درمان خانگی شامل چند گزینه است:
- ژله نفتی یا وازلین : اثرات آبرسانی آن ممکن است از بدتر شدن اسکار ها جلوگیری کند.
- کیت های سفید کننده : اینها بدون نسخه فروخته می شوند.
- عسل : ممکن است به کاهش قرمزی و عفونت کمک کند.
پیشگیری
اگرچه همیشه نمی توانید از آسیب هایی که باعث ایجاد زخم می شوند جلوگیری کنید ، اما می توانید احتمال تشکیل اسکار پس از ایجاد زخم را کاهش دهید. اگر اسکار ایجاد شود ، مراقبت دقیق می تواند رشد آنرا کنترل کند.
برای کاهش احتمال ایجاد اسکار ، باید:
- به پزشک خود مراجعه کنید: اگر زخمی دارید که ممکن است اسکار بر جای بگذارد ، برای معاینه به پزشک خود مراجعه کنید. ممکن است به بخیه یا بانداژ مخصوص نیاز داشته باشید تا پوست را در زمان بهبودی به هم بچسباند. بخیه می تواند اسکار را به حداقل برساند. هنگام مراقبت از بخیه ها حتماً دستورالعمل ارائه پزشک خود را دنبال کنید. بسته به نوع و محل زخم ، ممکن است برای جلوگیری از عفونت به آنتی بیوتیک های خوراکی یا موضعی نیاز داشته باشید.
- تمیز کردن زخم: محل را با آب و صابون بشویید. هرگونه کثیفی یا خون خشک شده را تمیز کنید و یک باند روی زخم ببندید تا از ورود میکروب ها جلوگیری شود. باند را مکررا عوض کنید.
- مرطوب نگه داشتن زخم: استفاده از وازلین یا پدهای مرطوب سوختگی باعث می شود که زخم بیش از حد خشک نشود و پوسته پوسته نشود.
- از تابش نور خورشید به زخم جلوگیری کنید: جای زخم را بپوشانید یا از کرم ضد آفتاب برای محافظت از آن استفاده کنید. قرار گرفتن در معرض نور خورشید می تواند اسکار را تیره تر کند. قرار گرفتن مکرر در معرض نور خورشید خطر ابتلا به سرطان پوست را افزایش میدهد.
- تغذیه خود را بهتر کنید: داشتن سطوح پایین ویتامین D یا C در سیستم ایمنی بدن می تواند اسکارها را بدتر کند و شما به غذاهای پر پروتئین نیاز دارید که به پوست شما در تولید مواد مورد نیاز برای التیام زخم کمک کند.
سوالات متداول
سوال: آیا اسکارها به مرور زمان محو می شوند ، کوچک می شوند ؟
پاسخ: بیشتر اسکارها با گذشت زمان محو می شوند و مشکلی برای سلامتی ایجاد نمی کنند. نحوه تغییر اسکار بستگی به محل ، اندازه و نوع آن دارد. اسکار ممکن است آنقدر محو شود که شما به سختی بتوانید آن را ببینید ، اما هرگز به طور کامل از بین نمی رود.
برخی از اسکارها ماه ها یا سال ها بعد مشکلاتی ایجاد می کنند. با رشد مجدد انتهای عصبی ، زخم ممکن است دردناک یا خارش دار شود. سرطان پوست می تواند در زخم ها ، به ویژه در زخم های سوختگی ایجاد شود. برای جلوگیری از سرطان پوست ، از کرم ضد آفتاب استفاده کنید یا زخم خود را پوشانده نگه دارید.
سوال: آیا اسکار من نیاز به جراحی دارد؟
پاسخ: بدون مشاوره پزشکی ، آگاهی از نیاز به جراحی غیرممکن است
سوال: چه زمانی باید در مورد اسکار به پزشک مراجعه کنم؟
پاسخ: اگر ظاهر اسکار طوریست که شما را اذیت می کند ، با پزشک خود صحبت کنید. همچنین اگر اسکار تغییر کرد یا دردناک ، حساس ، خارش دار یا عفونی شد به پزشک مراجعه کنید. و اگر متوجه خال یا کک و مک روی اسکار یا نزدیک آن شدید ، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید. این عوارض ممکن است نشانه ای از سرطان پوست باشد .